Οι «κρεμαστοί κήποι» δεν ήταν στη Βαβυλώνα!

perierga.gr - Οι "κρεμαστοί κήποι" δεν ήταν στη Βαβυλώνα!

perierga.gr - Οι "κρεμαστοί κήποι" δεν ήταν στη Βαβυλώνα!Τα ιστορικά δεδομένα ανατρέπει πρόσφατη επιστημονική ανακάλυψη, αφού αποκαλύπτει μία μεγάλη παρεξήγηση σχετικά με το δεύτερο από τα 7 θαύματα του κόσμου. Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, οι «κρεμαστοί κήποι της Βαβυλώνας» μάλλον δεν βρίσκονταν στη Βαβυλώνα! Συγκεκριμένα, η διακεκριμένη Βρετανίδα ιστορικός δρ Στέφανι Ντάλεϊ του Ασιατικού Ινστιτούτου του πανεπιστημίου της Οξφόρδης μετά από 20ετή εξονυχιστική έρευνα ανακοίνωσε ότι ο λόγος που κανείς αρχαιολόγος δεν κατάφερε να βρει τους θαυμαστούς κήπους ήταν γιατί δεν βρίσκονταν στη Βαβυλώνα αλλά στην ανταγωνίστρια πόλη Νινευί.

Η Νινευί βρίσκεται σχεδόν 500 χιλιόμετρα βορειότερα από τη Βαβυλώνα, κοντά στη σημερινή πόλη Μοσούλη του Ιράκ και όπως εξηγεί η δρ Ντάλεϊ, οι κήποι χτίστηκαν στη Νινευί από τον μεγάλο Ασσύριο ηγεμόνα Σεναχερίμπ και όχι, όπως πίστευαν ως τώρα οι ιστορικοί, από τον Βαβυλώνιο βασιλιά Ναβουχοδονόσορα. Προς επιβεβαίωση των θεωριών της η Βρετανίδα ιστορικός ανακάλυψε και ένα ανάγλυφο γλυπτό από το παλάτι του Σεχανερίμπ στη Νινευί, το οποίο ταιριάζει ακριβώς με την κλασική ιστορική περιγραφή των κρεμαστών κήπων της Βαβυλώνας.

Πώς όμως προέκυψε να θεωρηθούν οι «κρεμαστοί κήποι» της Βαβυλώνας; Την απάντηση σε αυτή την ιστορική παρεξήγηση δίνει και πάλι η δρ Ντάλεϊ εξηγώντας ότι μετά την κατάληψη της Βαβυλώνας από τους Ασσυρίους το 689 πΧ, η ασσυριακή πρωτεύουσα Νινευί ονομάστηκε «Νέα Βαβυλώνα», γεγονός που μπέρδεψε τα πράγματα με το πέρασμα των χρόνων. Το επιχείρημα της Ντάλει υποστηρίζεται επίσης από τη μορφολογία του εδάφους των δύο πόλεων: Η αληθινή Βαβυλώνα είχε επίπεδη τοπογραφία καθιστώντας αδύνατη την κατασκευή των κήπων, ενώ αντίθετα στη Νινευί η μορφολογία του εδάφους βοηθούσε περισσότερο για τη δημιουργία μεγάλων υδάτινων καναλιών για την ύδρευση τους.

Οι κρεμαστοί κήποι σύμφωνα με την δρ. Ντάλεϊ είχαν αμφιθεατρικό σχήμα και βρίσκονταν σε έναν τεχνητό λόφο με ύψος περίπου 25 μέτρων, ενώ στη βάση τους υπήρχε μια μεγάλη λίμνη, η οποία γέμιζε από ρυάκια που έρεαν από διάφορες κατευθύνσεις και γύρω της βρίσκονταν δέντρα και σπάνια λουλούδια. Μέχρι σήμερα ωστόσο, η περιοχή γύρω από τη Μοσούλη και την αρχαία Νινευί θεωρείται υψηλού κινδύνου λόγω των συγκρούσεων στις γύρω περιοχές, γι’ αυτό λίγες μόνο ανασκαφές έχουν γίνει.

πηγή: iefimerida.gr

Rating: 3.5/5. From 3 votes.
Please wait...