9.500 χρόνια πριν «δέθηκαν» άνθρωποι και γάτες!

perierga.gr - 9.500 χρόνια πριν ξεκίνησαν οι δεσμοί ανθρώπου-γάτας!

perierga.gr - 9.500 χρόνια πριν ξεκίνησαν οι δεσμοί ανθρώπου-γάτας!Σύμφωνα με έναν αρχαιολόγο που ειδικεύεται στην έρευνα για την ιστορική εξέλιξη της εξημέρωσης των ζώων, η Κύπρος προηγήθηκε των υπολοίπων στην εξημέρωση ζώων, συνδυάζοντας γνώσεις και παραδόσεις της Εγγύς Ανατολής με τη Δύση. Η Κύπρος δεν έγινε αποικία άλλου κράτους παρά μετά το τέλος της νεολιθικής περιόδου και η πανίδα της δεν υπήρξε άγρια στην πλειονότητά της μετά την εμφάνιση του ανθρώπου, λόγω των κλιματολογικών συνθηκών και των τεχνικών του κυνηγιού.

Διάφορα ζώα όπως ποντικοί, ελέφαντες και ιπποπόταμοι βρίσκονταν στο νησί πριν από την εμφάνιση του ανθρώπου. Μετά τους ανθρώπους πέρασαν περίπου 12.500 χρόνια για να εμφανιστούν σαρκοβόρα ζώα και να αρχίσει το κυνήγι τους, που εξελίχθηκε σε τεχνική ελέγχου της άγριας πανίδας του νησιού. Σε αυτές τις τεχνικές οι επιστήμονες εντάσσουν και την εξημέρωση της γάτας για το κυνήγι των ποντικών, που ήταν και οι πρώτοι ανεπιθύμητοι κάτοικοι του νησιού.

Στη Λίθινη Εποχή στην περιοχή του Σιλουροκάμπου η εκταφή χιλιάδων οστών αποκάλυψε την εξημέρωση σκύλων, αλόγων, προβάτων και αγελάδων πολύ πιο πριν από 10.000 χρόνια και την ύπαρξη πολλών ειδών κατοικιδίων κατά την ίδια περίοδο. Η αρχαιολογική σκαπάνη αλλά και αρχαίοι αιγυπτιακοί πάπυροι μάς δείχνουν ότι η εξημέρωσή της ξεκίνησε πριν από 3.500 με 4.500 χρόνια. Όμως νέα αρχαιολογικά ευρήματα στην Κύπρο αποκαλύπτουν πως οι στενοί δεσμοί ανθρώπου και γάτας είχαν ξεκινήσει πριν από 9.500 χρόνια, τουλάχιστον 5.000 χρόνια νωρίτερα από ό,τι μέχρι σήμερα πιστεύαμε.

Γάλλοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα λείψανα ενός ανθρώπου και της γάτας του σε τάφο που χρονολογείται στο 7500 π.X. στην περιοχή του Σιλουρόκαμπου. Ο σκελετός της γάτας εντοπίστηκε σε απόσταση 40 εκατοστών από τον ανθρώπινο και στο ίδιο βάθος, θέση που υποδηλώνει την ιδιαίτερη σημασία του κατοικίδιου στη ζωή του νεκρού.

πηγή: lifo.gr

Rating: 5.0/5. From 4 votes.
Please wait...