«Έξυπνο» χαλί ανιχνεύει τις πτώσεις!

perierga.gr - "Έξυπνο" χαλί ανιχνεύει τις πτώσεις!

perierga.gr - "Έξυπνο" χαλί ανιχνεύει τις πτώσεις!Ένα φουτουριστικό χαλί που θα μπορούσε να χαρίσει προστασία σε ηλικιωμένους και άτομα με κινητικά προβλήματα ανέπτυξαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, στη Βρετανία. Το μυστικό του «μαγικού» χαλιού, σύμφωνα με τους ίδιους, κρύβεται σε ένα δίχτυ οπτικών ινών στο εσωτερικό του, το οποίο ανιχνεύει την κίνηση και την πίεση των πελμάτων σε αυτό, βάσει των διαβαθμίσεων του φωτός που στέλνει στις άκρες του χαλιού. Τα συγκεκριμένα φωτεινά μοτίβα βοηθούν το έξυπνο ηλεκτρονικό σύστημα να «διαβάζει» το ιδιαίτερο περπάτημα του κάθε χρήστη και να αναγνωρίζει τυχόν αλλαγές, π.χ., στο περπάτημα ηλικιωμένων.

Όπως ανακοίνωσαν οι επιστήμονες, στο πλαίσιο της παρουσίασης του «έξυπνου» χαλιού στο συνέδριο «Photon12» στο Ντάραμ, χάρισαν στις οπτικές ίνες ευαισθησία στην πίεση δημιουργώντας ραβδώσεις την επιφάνειά τους. Με τον τρόπο αυτό, οι οπτικές ίνες παρήγαγαν φως χαμηλότερης έντασης στα σημεία όπου δέχονταν πίεση. Στις άκρες του χαλιού προσέθεσαν ανιχνευτές φωτός, οι οποίοι μετέτρεπαν την έντασή του σε ηλεκτρικά σήματα, που με τη σειρά τους τα έστελναν σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Πρόκειται για μια τεχνολογία η οποία αναπτύχθηκε στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο για την εφαρμογή της σε ιατρικούς σαρωτές.

Οι ερευνητές οραματίζονται να «ντύσουν» νοσοκομεία και γηροκομεία με το «έξυπνο» χαλί, το οποίο θα σημαίνει συναγερμό σε περίπτωση πτώσης κάποιου ασθενούς ή ηλικιωμένου. Υποστηρίζουν ακόμη ότι το «θαυματουργό» πλέγμα οπτικών ινών μπορεί να τοποθετηθεί κάτω από ήδη υπάρχοντα χαλιά, ενώ δεν αποκλείουν τη μελλοντική τοποθέτησή του ακόμη και σε σπίτια. «Οι πτώσεις αποτελούν ένα από τα κυριότερα προβλήματα μιας κοινωνίας που γερνάει», αναφέρει ο καθηγητής Κρις Τοντ, συμπληρώνοντας: «Περισσότερο από το 1/3 των ηλικιωμένων πέφτει κάθε χρόνο και σε γηροκομεία και σπίτια τέτοιου είδους ατυχήματα συμβαίνουν ακόμη συχνότερα. Για το λόγο αυτό, το να είμαστε σε θέση να αναγνωρίζουμε την αλλαγή στα μοτίβα βαδίσματος του καθενός, π.χ., σε έναν διάδρομο γηροκομείου, θα μπορούσε να μας βοηθήσει να ανιχνεύουμε τα προβλήματα πολύ νωρίτερα».

πηγή: tovima.gr

Rating: 0.5/5. From 2 votes.
Please wait...