Γιγάντιος υπόγειος ωκεανός στον Τιτάνα!

perierga.gr - Γιγάντιος ωκεανός στον Τιτάνα!

Διεθνής ομάδα επιστημόνων μελέτησε δεδομένα που έστειλε το σκάφος Cassini, που εξερευνά τα τελευταία χρόνια τον Κρόνο και τα φεγγάρια του, και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο μεγαλύτερος εξ αυτών, ο Τιτάνας, έχει έναν γιγάντιο υπόγειο ωκεανό. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο ωκεανός αυτός είναι μεγαλύτερος από όσο όλοι οι ωκεανοί της Γης μαζί! Θεωρούν, επίσης, ότι διαθέτει συνθήκες ευνοϊκές για την ύπαρξη ζωής εκεί.

perierga.gr - Γιγάντιος ωκεανός στον Τιτάνα!

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Sapienza στη Ρώμη και του Πανεπιστημίου Cornell στις ΗΠΑ μελέτησαν τα δεδομένα που έχει καταγράψει το Cassini από το μαγνητικό πεδίο του Τιτάνα την περίοδο 2006-2011. Επικέντρωσαν την προσοχή τους στις μεταβολές που υπάρχουν τόσο στο μαγνητικό πεδίο όσο και στο σχήμα του Τιτάνα κατά την τροχιακή του κίνηση με τον Κρόνο και τις αλληλεπιδράσεις που λαμβάνουν χώρα στη διάρκεια της.

perierga.gr - Γιγάντιος ωκεανός στον Τιτάνα!

Υποστηρίζουν ότι το εσωτερικό του Τιτάνα «παραμορφώνεται» με τέτοιο τρόπο που η μόνη εξήγηση που μπορεί να υπάρχει γι’ αυτό είναι η παρουσία ενός ωκεανού κάτω από τον παγωμένο εξωτερικό φλοιό του. Σύμφωνα με τους ερευνητές η τροχιακή κίνηση του Τιτάνα δημιουργεί φαινόμενα ανάλογα με εκείνα που προκαλεί αυτή της Σελήνης, όπως, για παράδειγμα, αυτό της παλίρροιας. Όπως αναφέρουν, ο υπόγειος ωκεανός του Τιτάνα «φουσκώνει» και «ξεφουσκώνει» με τρόπο ανάλογο με αυτόν που γίνεται στις γήινες παλίρροιες.

perierga.gr - Γιγάντιος ωκεανός στον Τιτάνα!

«Το συμπέρασμά μας είναι ότι είναι υπάρχει ένα υπόγειο υγρό στρώμα και αυτό περιέχει νερό», αναφέρει ο Λουτσιάνο Λες, μέλος της ερευνητικής ομάδας. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτός ο ωκεανός καλύπτει ολόκληρο το υπέδαφος του πλανήτη και ο όγκος του νερού που διαθέτει είναι μεγαλύτερος από εκείνον όλων των ωκεανών της Γης μαζί. Πιθανολογούν, επίσης, ότι αυτός ο υπόγειος ωκεανός περιέχει οργανικά μόρια που συνδέονται με την ύπαρξη της ζωής. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Science».

πηγή: tovima.gr

Rating: 5.0/5. From 5 votes.
Please wait...