Βουρτσίστε τα δόντια σας με… φύκια!

perierga.gr - Βουρτσίστε τα δόντια σας με... φύκια!

perierga.gr - Βουρτσίστε τα δόντια σας με... φύκια!Ερευνητές υποστηρίζουν ότι διάφορα βακτήρια που εντοπίστηκαν στα φύκια θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της φθοράς των δοντιών, κερδίζοντας αρκετές… μέρες από τον οδοντίατρο! Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες απομόνωσαν ένα ένζυμο που υπάρχει στο θαλάσσιο βακτήριο Bacillus licheniformis, ερευνώντας αρχικά κατά πόσο αυτό θα συντελούσε στον καθαρισμό των κυτών των πλοίων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνών που έγιναν στο Πανεπιστημίου του Newcastle, το εν λόγω ένζυμο μπορεί να περιορίσει την ανάπτυξη πλάκας στα δόντια, σε αντίθεση με τις οδοντόκρεμες που ενώ είναι αποτελεσματικές, με το βούρτσισμα δεν φθάνουν στις περιοχές ανάμεσα στα δόντια, όπου τα βακτηρίδια της πλάκας μπορούν να διαβρώσουν το σμάλτο, προκαλώντας τερηδόνα.

Ο Δρ Nicholas Jakubovics, καθηγητής της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Newcastle υποστηρίζει ότι οι οδοντόκρεμες μπορούν να γίνουν καλύτερες με τη χρήση του συγκεκριμένου ενζύμου. «Η πλάκα στα δόντια αποτελείται από βακτήρια τα οποία ενώνονται για να αποικίσουν την περιοχή, σε μια προσπάθεια να εκδιώξουν τους ενδεχόμενους ανταγωνιστές τους. Παραδοσιακά οι οδοντόκρεμες λειτουργούν με τρίψιμο της πλάκας που περιέχει τα βακτήρια (μέσω της οδοντόβουρτσας), αλλά αυτό δεν είναι πάντα αποτελεσματικό…

Πειράματα σε δοκιμαστικό σωλήνα έδειξαν ότι το ένζυμο αυτό μπορεί να απομακρύνει την πλάκα και τα βακτήρια και θέλουμε αυτό το πλεονέκτημα να το εκμεταλλευτούμε στις οδοντόκρεμες, στα στοματικά διαλύμματα και στις τεχνητές οδοντοστοιχίες. Στην ουσία δημιουργεί ένα λεπτό βιοφίλμ στα δόντια, προστατεύοντας από τα βακτήρια, τις χημικές ουσίες, ακόμη και από τα αντιβιοτικά που επηρεάζουν την καλή κατάσταση των δοντιών».

Ο καθηγητής Burgess, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας, δηλώνει σχετικά: «Είναι ένα εκπληκτικό φαινόμενο. Το ένζυμο διασπά και απομακρύνει τα βακτήρια που υπάρχουν στην πλάκα και -το σημαντικότερο-, μπορεί να αποτρέψει τη δημιουργία νέας. Και αυτή είναι μόνο μία από τις χρήσεις του ενζύμου, που φαίνεται να έχει τεράστιες δυνατότητες, όπως να βοηθήσει, για παράδειγμα, να διατηρούνται καθαρά διάφορα ιατρικά εμφυτεύματα». Η ερευνητική ομάδα αναμένεται να πραγματοποιήσει περισσότερες δοκιμές αλλά και να συνεργαστεί με διάφορες βιομηχανίες για τη μελλοντική ανάπτυξη προϊόντων που θα περιέχουν το εν λόγω ένζυμο.

Rating: 4.5/5. From 4 votes.
Please wait...