Συνάντηση με τους… προπαππούδες μας!

perierga.gr - Συνάντηση με τους... προπαππούδες μας!

perierga.gr - Συνάντηση με τους... προπαππούδες μας!Μια ιδιαίτερη έκθεση που μας γυρνά πολύ πίσω στο παρελθόν σκιαγραφώντας συγχρόνως το παρόν μας διεξάγεται στο Μουσείο της Δρέσδης στη Γερμανία. Στο πλαίσιό της οι ειδικοί χρησιμοποίησαν τεχνολογίες που εφαρμόζονται στην ιατροδικαστική προκειμένου να αναπαραγάγουν το κεφάλι ορισμένων από τα πιο μακρινά μέλη της εξελικτικής ιστορίας του ανθρώπου. Τα 27 μοντέλα του κεφαλιού ανθρωποειδών δημιουργήθηκαν με βάση απολιθώματα – μεταξύ των εκθεμάτων περιλαμβάνεται για παράδειγμα η κεφαλή του Sahelanthropus tchadensis, ενός προγόνου μας που έζησε πριν από περίπου επτά εκατομμύρια έτη, όταν τα πρώτα ανθρωποειδή εμφανίστηκαν στην Αφρική.

Οι ανθρωπολόγοι που ασχολούνται με την ιατροδικαστική χρησιμοποιούν παρόμοιες τεχνικές με τη βοήθεια υπολογιστών για την «αναδόμηση» ανθρώπινων χαρακτηριστικών. Αυτές οι hi-tech μέθοδοι επέτρεψαν και αυτό το ταξίδι στο παρελθόν της εξέλιξής μας. Σε ανακοίνωση του Μουσείου της Δρέσδης σημειώνεται ότι «τα διαφορετικά ανθρωποειδή αναδημιουργήθηκαν προκειμένου το καθένα εξ αυτών να πει την ιστορία του: πού έζησε, τι έτρωγε, ποια ήταν η πιθανότερη αιτία θανάτου του και πολλές άλλες λεπτομέρειες». Στην έκθεση παρουσιάζονται και ορισμένα από τα αρχαιότερα δόρατα που έχουν ανακαλυφθεί και τα οποία χρονολογούνται πριν από 400.000 χρόνια.

Στην ανακοίνωση του Μουσείου υπογραμμίζεται ότι «ελάχιστες είναι οι αμφιβολίες σχετικά με το ότι η Αφρική αποτελεί το λίκνο της ανθρωπότητας. Σε αυτήν την ήπειρο έχουν έρθει στο φως τα πιο αρχαία απομεινάρια των προγόνων μας. Η έκθεση εισάγει τον επισκέπτη στα σημεία ανασκαφών στην Αφρική όπου οι επιστήμονες διεξάγουν έρευνες σχετικά με την καταγωγή του ανθρώπινου είδους. Κάθε βήμα στην επιστημονική διαδικασία εξηγείται με σαφήνεια, δείχνοντας πώς ακριβώς εξάγονται τα διαφορετικά συμπεράσματα των ειδικών».

πηγή: tovima.gr

Rating: 2.8/5. From 2 votes.
Please wait...