Τα Χριστούγεννα χιονίζει στο… βάζο!

perierga.gr - Τα Χριστούγεννα χιονίζει στο... βάζο!

perierga.gr - Τα Χριστούγεννα χιονίζει στο... βάζο!Έχοντας ως πρώτη σκέψη να κάνουμε την περίοδο των γιορτών ζωντανή και ενδιαφέρουσα για όλους, ξεφεύγοντας λίγο από τα χριστουγεννιάτικα στολίδια «Made in China», θα σας παρακινήσουμε να κατασκευάσετε ένα βάζο… που χιονίζει! Κάνοντας ένα εύκολο «πείραμα κατ’ οίκον», με εμπνευστή την… παραμελημένη Χημεία και με υλικά που βρίσκουμε εύκολα γύρω μας, η «χριστουγεννιάτικη πλάκα»… μόλις ξεκίνησε!

Υλικά: Ένα γυάλινο βάζο από γλυκό κουταλιού, μία πλαστική φιγούρα που να χωράει στο βάζο, γυαλόχαρτο, κόλλα σιλικόνης, βενζοϊκό οξύ (από το ζαχαροπλαστείο) ή σιρόπι καλαμποκιού (corn syrup).

Διαδικασία: Παίρνετε το καπάκι του βάζου, τρίβετε με το γυαλόχαρτο την εσωτερική πλευρά του και κολλάτε την πλαστική φιγούρα της προτίμησής σας. Εναλλακτικά, μπορείτε να κολλήσετε στον πάτο του βάζου τη φιγούρα, με υγρή κόλλα και να την αφήσετε να στεγνώσει καλά. Σε μπρίκι θερμαίνετε αργά 75 ml νερού, χωρίς να κοχλάσει. Προσθέτετε 1 γραμμάριο βενζοϊκού οξέος και αναδεύετε ώσπου να διαλυθεί τελείως. Βγάζετε το μπρίκι από τη φωτιά και το αφήνετε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Αναδεύετε το διάλυμα (που έχει αρχίσει να κρυσταλλώνεται σε χιόνι) και το ρίχνετε γοργά στο γυάλινο βάζο. Γεμίστε αργά το υπόλοιπο του βάζου με κρύο νερό βρύσης, αφήνοντας χώρο μόνο για τον όγκο της πλαστικής φιγούρας, εφόσον την έχετε κολλήσει στο καπάκι. Βιδώνετε σφιχτά το καπάκι και το μονώνετε με τη σιλικόνη. Μετά αναποδογυρίζετε το βάζο και… χιονίζει κατά βούλησιν!

Σημείωση: Αν δεν βρείτε βενζοϊκό οξύ, γεμίστε το μισό βάζο με νερό και το υπόλοιπο με σιρόπι καλαμποκιού. Αφήστε το όλη τη νύχτα και από το πρωί… θα χιονίζει.

Καλή επιτυχία!

πηγή: tovima.gr

Rating: 5.0/5. From 3 votes.
Please wait...