Η Παγκόσμια Ημέρα της… μαύρης γάτας!

perierga.gr - Η Παγκόσμια Ημέρα της... μαύρης γάτας!

perierga.gr - Η Παγκόσμια Ημέρα της... μαύρης γάτας!Μια μαύρη γάτα δεν περνά ποτέ απαρατήρητη καθώς ανά τους αιώνες το εν λόγω αιλουροειδές έχει συνδεθεί με την κακή τύχη και τη γρουσουζιά, ενώ πολλές φορές ταυτίστηκε με την τέχνη της μαγείας και έγινε σύμβολο της Κόλασης! Εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι μαύρες γάτες που θανατώνονται κάθε χρόνο σε ολόκληρο τον κόσμο εξαιτίας όλων αυτών των προλήψεων με αποτέλεσμα το εν λόγω είδος γάτας να κινδυνεύει να εξαφανιστεί.

Μόνο πέρυσι στην Ιταλία θανατώθηκαν με διάφορους τρόπους περί τις 60.000 μαύρες γάτες, καθώς οι περισσότερες έγιναν στόχοι ανεγκέφαλων προληπτικών που θεωρούν ότι φέρνουν κακοτυχία… Η Ιταλική Ένωση για την Προστασία των Ζώων, με σκοπό να ενημερώσει τον κόσμο αλλά και να ευαισθητοποιήσει τους Ιταλούς, θέσπισε την Παγκόσμια Ημέρα της μαύρης γάτας στις 17 Νοεμβρίου, καταδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό ότι το συμπαθές ζώο κάθε άλλο παρά… γρουσούζικο είναι.

Για την ιστορία αξίζει να αναφέρουμε ότι  στην αρχαία Βαβυλώνα πίστευαν ότι η μαύρη γάτα μπορεί να αλλάζει τη μορφή της και να επικοινωνεί με το διάβολο. Αντίθετα, στη ρωμαϊκή θρησκεία η γάτα θεωρείται ιερό ζώο, ενώ η θεά του Έρωτα και της Γονιμότητας στη σκανδιναβική μυθολογία εμφανίζεται πάνω σε άρμα που σέρνουν δύο μαύρες γάτες.

Στο Μεσαίωνα ένα παπικό διάταγμα χαρακτήριζε τις μαύρες γάτες όργανα του σατανά, ενώ το κυνήγι των μαγισσών είχε στόχο και τις γυναίκες που είχαν γάτες στα σπίτια τους, με το αιτιολογικό ότι οι μάγισσες το βράδυ μεταμορφώνονται σε γάτες! Οι βασικοί λόγοι που κάνουν τις μαύρες γάτες αντικείμενο συζήτησης είναι -πέρα από το χρώμα τους- τα μάτια τους και το βλέμμα τους που… υπνωτίζει, καθώς επίσης και οι κινήσεις πάνθηρα που τις κάνουν να εξαφανίζονται κυριολεκτικά από τα μάτια μας σε χρόνο μηδέν! perierga.gr - Η Παγκόσμια Ημέρα της... μαύρης γάτας!

Δαιμονικές ή μυστήριες, κακότυχες ή διαβολικές, οι μαύρες γάτες είναι κατά τα άλλα συμπαθέστατα τετράποδα που αν και τους αποδίδονται υπερφυσικές ιδιότητες δεν παύουν να χαρακτηρίζονται ως πιστά κατοικίδια και καλοί… φίλοι των ανθρώπων. Αν, λοιπόν, δούμε ξαφνικά μπροστά μας να περνά αστραπιαία μια μαύρη γάτα, καλό θα ήταν να σκεφτούμε πως είναι κι αυτή… μια γάτα σαν όλες τις άλλες!

Rating: 5.0/5. From 2 votes.
Please wait...