Αυτή η γαρίδα βλέπει με… 16.000 μάτια!

perierga.gr - Αυτή η γαρίδα βλέπει με 16.000 μάτια!

perierga.gr - Αυτή η γαρίδα βλέπει με 16.000 μάτια!Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νέας Αγγλίας στην Αυστραλία αποκαλύπτει πως πριν από 500 εκατ. χρόνια η γιγάντια γαρίδα Anomalocaris ήταν κάτι σαν «εξολοθρευτής» των θαλασσών, ενώ παράλληλα διέθετε εξαιρετικά σύνθετη όραση, αφού το κάθε μάτι της είχε τουλάχιστον 16.000 ομματίδια! Πρόκειται για το μεγαλύτερο ζώο που επιβίωνε στις θάλασσες της Καμβρίου γεωλογικής περιόδου, αφού το μήκος της ξεκινούσε από τα 90 εκατοστά και έφτανε και τα δύο μέτρα! Τέλειος θηρευτής, εντόπιζε τη λεία της χάρη στην εκπληκτική όρασή της!

Όπως ανφέρουν ο Τζον Πάτερσον και οι συνεργάτες του στη δημοσίευση της μελέτης τους, κατάφεραν να εντοπίσουν δύο πολύ καλά διατηρημένα μάτια της γιγάντιας γαρίδας, ηλικίας 515 εκατομμυρίων ετών, στο νησί Kangaroo, έξω από τη νότια ακτή της Αυστραλίας. Μελετώντας τα ευρύματα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Anomalocaris διέθετε ιδιαίτερα ανεπτυγμένη όραση, πιθανότατα ανώτερη εκείνης των εντόμων και οστρακόδερμων που μέχρι σήμερα θεωρούσαμε ότι είχαν την πιο σύνθετη όραση!

Το μέγεθός της και οι τεράστιες δαγκάνες της, σε συνδιασμό με τα ασυνήθιστα μάτια της, καθιστούσαν την εν λόγω γαρίδα… το φόβο και τον τρόμο των θαλασσών! Είναι χαρακτηριστικό ότι το κάθε μάτι της είχε μέγεθος όσο εκείνο μιας… ελιάς και καλυπτόταν από μικρές υπομονάδες (ομματίδια), που όλες μαζί δημιουργούσαν έναν σύμπλοκο οφθαλμό. Το κάθε μάτι διέθετε τουλάχιστον 16.000 ομματίδια. Μέχρι σήμερα, μόνο κάποια είδη λιβελούλας διαθέτουν περισσότερα από την Anomalocaris, αφού φτάνουν έως και 28.000 σε κάθε μάτι, ενώ οι μύγες – με τη φοβερή όραση- έχουν μόνο μόλις 3.000 ομματίδια σε κάθε μάτι!

πηγή: madata.gr

Rating: 5.0/5. From 4 votes.
Please wait...