Μέχρι το 2015 θα έχουν λιώσει οι πάγοι στην Αρκτική!

perierga.gr - Μέχρι το 2015 θα έχουν λιώσει οι πάγοι στην Αρκτική!

perierga.gr - Μέχρι το 2015 θα έχουν λιώσει οι πάγοι στην Αρκτική!Σύμφωνα με τον κ. Γουάνταμς όλες οι τελευταίες μελέτες για το λιώσιμο των πάγων απέτυχαν να προβλέψουν την ταχύτητα με την οποία οι κλιματικές αλλαγές επηρεάζουν τους πάγους και ειδικά τους θαλάσσιους. Η τελευταία μελέτη της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) ανέφερε ότι οι κλιματικές αλλαγές οδηγούν σε λιώσιμο των θαλάσσιων πάγων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και έδειχνε ως πιθανή ημερομηνία να συμβεί αυτό το καλοκαίρι του 2030.

Ο κ. Γουάνταμς, όμως, πιστεύει ότι οι θαλάσσιοι πάγοι της Αρκτικής θα εξαφανιστούν το καλοκαίρι του 2015. «Θεωρώ πολύ πιθανό να μην υπάρχουν θαλάσσιοι πάγοι το καλοκαίρι του 2015, θα μπορούσα να πω ότι είμαι σχεδόν πεπεισμένος γι’ αυτό», αναφέρει ο Βρετανός επιστήμονας. «Οι πάγοι θα επιστρέφουν στη θάλασσα το χειμώνα αλλά η απουσία τους το καλοκαίρι θα έχει δύο σημαντικές επιπτώσεις.

»Θα απειληθούν πολλά είδη που ζουν σε αυτές τις περιοχές και βασίζονται στην ύπαρξη των θαλάσσιων πάγων, όπως οι πολικές αρκούδες που το καλοκαίρι χρησιμοποιούν τους θαλάσσιους πάγους για να κυνηγήσουν. Επίσης η απελευθέρωση των θαλάσσιων περιοχών της Αρκτικής από πάγους θα επιτρέψει την προσέγγιση εκεί πλοίων που θα προσπαθήσουν να προχωρήσουν σε εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου».

πηγή: tovima

Rating: 5.0/5. From 2 votes.
Please wait...