Κι όμως, τα πιράνχας «γαβγίζουν»!

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι κάθε ήχος αντιστοιχεί σε διαφορετικό τύπο επικοινωνίας και όλοι αφορούν στις μεταξύ τους σχέσεις. Έτσι, ενώ τα μικρά αυτά ψάρια έχουν τη φήμη ότι μόνο δαγκώνουν, τελικά φαίνεται ότι κυρίως «γαβγίζουν»… Οι ερευνητές τοποθέτησαν υδρόφωνα σε δεξαμενές όπου υπήρχαν πιράνχας ενώ παράλληλα κινηματογραφούσαν τις κινήσεις τους ώστε να συνδέσουν ήχους και συμπεριφορές.

perierga.gr - τα πιράνχας γαβγίζουν

Ξεχώρισαν τρεις διαφορετικούς ήχους. Ο πρώτος είναι ένας ήχος τον οποίο οι ερευνητές παρομοιάζουν με γάβγισμα και τον χρησιμοποιεί ένα πιράνχα για να δηλώσει έντονα την παρουσία του απέναντι σε κάποιο άλλο, ανταγωνιστικό. Ένα πιράνχα έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με κάποιο άλλο και ανταλλάσσουν αυτά τα «γαβγίσματα» χωρίς να ξεκινάει καβγάς.

perierga.gr - τα πιράνχας γαβγίζουν

Οι άλλοι δύο ήχοι μοιάζουν με ήχο τυμπάνου ή κάποιου κρουστού οργάνου και τα πιράνχας τούς παράγουν όταν κυνηγά το ένα το άλλο ή όταν έρχονται σε αντιπαράθεση και δαγκώνει το ένα το άλλο, συμπεριφορές που αναπτύσσονται στην παρουσία τροφής. Οι ερευνητές σημειώνουν πάντως ότι τις περισσότερες ώρες τα πιράνχας κολυμπούν ήρεμα και βουβά χωρίς να εκδηλώνώνουν ατιπαλότητες.

πηγή: tovima

Rating: 5.0/5. From 2 votes.
Please wait...