Βρέθηκε το γονίδιο της ευτυχίας

Perierga.gr - Βρέθηκε το γονίδιο της ευτυχίας

Perierga.gr - Βρέθηκε το γονίδιο της ευτυχίαςΈνα γονίδιο είναι υπεύθυνο για τα επίπεδα ευτυχίας μας. Δεν καθορίζει τη χωή μας αλλά επηρρεάζει τα επίπεδα αισιοδοξία και το βαθμό ικανοποίησης του καθένα.

Το 5-htt γονίδιο παρέχει την «κώδικα λειτουργίας» για τη μεταφορά σεροτονίνης στα τοιχώματα των νευρικών κυττάρων.

Όλοι έχουμε αυτό το γονίδιο αλλά η «μεγάλη» εκδοχή του γονιδίου οδηγεί σε περισσότερους μεταφορείς σεροτονίνης, ενώ η «μικρή» έκδοση λιγότερους από αυτούς.

Καθώς κληρονομούμε τα γονίδια από τους γονείς μας, οι πιθανοί συνδυασμοί για το γονίδιο είναι: «μεγάλο-μεγάλο», «μεγάλο-μικρό» ή «μικρό-μικρό».

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από αυτούς με την αποτελεσματική (μεγάλο-μεγάλο) εκδοχή του γονιδίου ήταν είτε πολύ ικανοποιημένοι (35 τοις εκατό) ή ικανοποιημένοι (34 τοις εκατό) με τη ζωή τους – σε σύγκριση με 19 τοις εκατό και στις δύο κατηγορίες για τα άτομα με τη λιγότερο αποδοτική μορφή (μικρό-μικρό).

Η μελέτη δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Human Genetics.

Σύμφωνα με τον ερευνητή κ. De Neve: «Από καιρό υπήρχε η υποψία ότι αυτό το γονίδιο παίζει ρόλο στην ψυχική υγεία, αλλά αυτό είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι είναι αποφασιστικής σημασίας για τη διαμόρφωση του επιπέδου της ευτυχίας μας. Φυσικά, η ευημερία μας δεν καθορίζεται αποκελιστικά από το γονίδιο, αλλά κυρίως από την εμπειρία καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής μας.

Ωστόσο αυτό το εύρημα βοηθά να εξηγήσουμε οτι ο καθένας έχει ένα μοναδικό βασικό επίπεδο ευτυχίας και γιατί μερικοί άνθρωποι τείνουν να είναι φυσικά πιο ευτυχισμένοι από τους άλλους, και αυτό σε μεγάλο μέρος οφείλεται στην ατομική γενετική μας κατασκευή.»

Rating: 5.0/5. From 3 votes.
Please wait...