Τα e-mail βλάπτουν το περιβάλλον

Perierga.gr - Τα e-mail βλάπτουν το περιβάλλον

Perierga.gr - Τα e-mail βλάπτουν το περιβάλλονΣε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν Γάλλοι επιστήμονες της Υπηρεσία Περιβάλλοντος και Διαχείρισης Ενέργειας (ADEME) με την συμμετοχή της εταιρείας Bio Intelligence Service οι οποίες για πρώτη φορά μελέτησαν τις περιβαλλοντικών επιπτώσεις ενός απλού ηλεκτρονικού μηνύματος.

Ένα e-mail ισοδυναμεί με 19 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα αναφέρουν οι επιστήμονες! Έτσι το 2% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου προκύπτει λόγω της κατασκευής, χρήσης και απόρριψης ηλεκτρονικών συσκευών τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής- αντίστοιχο του ποσοστού που παράγεται από ολόκληρη την αεροπορική βιομηχανία.

Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγουν και οι μετρήσεις της εταιρείας λογισμικού antivirus, McAfee. Η ενέργεια που δαπανάται για την αποστολή των τρισεκατομμυρίων άχρηστων email (spam) ετησίως, αντιστοιχεί στην ενέργεια που απαιτείται για την τροφοδοσία πάνω από δύο εκατομμυρίων σπιτιών στις ΗΠΑ, ενώ εκπέμπουν ποσότητες αερίων θερμοκηπίου που αντιστοιχούν στις εκπομπές τριών εκατομμυρίων αυτοκινήτων.

«Όταν στέλνουμε ένα email στο οποίο επισυνάπτουμε μια φωτογραφία καταναλώνεται πολύ περισσότερη ενέργεια από ό, τι νομίζουμε.” εξηγεί ο Aλέν Ανγκλάζ , μηχανικός της ΑDEME.

Η μελέτη της ADEME δεν στηρίζεται μόνο στην κατανάλωση ενέργειας των ηλεκτρονικών συσκευών. “ Η μελέτη έλαβε υπόψιν της την ενέργεια που καταναλώνεται για την κατασκευή εξαρτημάτων των ηλεκτρονικών υπολογιστών όπως μέταλλα και πλαστικά που ως επί το πλείστο προέρχονται από βιομηχανίες της Κίνας” προσθέτει ο Ανγκλάζ.

Ήδη αρκετές εταιρείες του χώρου κάνουν βήματα προς την κατεύθυνση του «πράσινου» Ίντερνετ. Ένα από τα πλέον γνωστά ονόματα του χώρου είναι η Google, η οποία καθιστά πιο φιλικά προς το περιβάλλον τα κέντρα παροχής υπηρεσιών της, ενώ προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται να κινείται και η Yahoo.

Rating: 4.1/5. From 5 votes.
Please wait...