Τέλος στα νοθευμένα ποτά!

Perierga.gr - Τέλος στα νοθευμένα ποτά!

Μια νέα φορητή συσκευή, το υπέρυθρο φασματόμετρο, που εντοπίζει σε δευτερόλεπτα τα νοθευμένα οινοπνευματώδη ποτά, κατασκεύασαν επιστήμονες του πανεπιστημίου Στράθκλάιντ της Γλασκόβης.

Perierga.gr - Τέλος στα νοθευμένα ποτά!

Νοθευμένα πότα τέλος… Ερευνητές του τμήματος Καθαρής και Εφαρμοσμένης Χημείας του σκοτσέζικου πανεπιστημίου, σε συνεργασία με την εταιρεία Fibre Photonics, δημιούργησαν έναν ειδικό ανιχνευτή εμβύθισης ώστε να μπορούμε να απολαμβάνουμε το ποτό μας χωρίς το φόβο να μεθύσουμε λόγο της τυχόν νοθείας.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Βρετανική Ντέιλι Τέλεγκραφ η συσκευή διαθέτει ενσωματωμένες οπτικές ίνες που ανιχνεύουν τα επίπεδα των χρωστικών ουσιών και της αιθανόλης, παρασκευάσματα τα οποία χρησιμοποιούνται για τη νόθευση των ποτών.

Κίνητρο των επιστημόνων ήταν η προστασία του σκοτσέζικου ουίσκι από τα κυκλώματα νοθείας οινοπνευματωδών ποτών, τα οποία αποκομίζουν κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

Ο καθηγητής Ντέιβιντ Λιτλτζόν, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας, δήλωσε πως «η βιομηχανία του ουίσκι έχει στη διάθεση της τα μέσα για την εξιχνίαση των νοθευμένων ουίσκι, αλλά πολλές από αυτές τις μεθόδους χρειάζονται εργαστηριακή ανάλυση, η οποία δεν είναι πάντοτε η ενδεδειγμένη λύση».

πηγή: news247.gr

Rating: 3.9/5. From 4 votes.
Please wait...