Τα πρόβατα ευθύνονται για την υπερθέρμανση

Perierga.gr

Έρευνα του Ινστιτούτου Κλιματικών αλλαγών του πανεπιστημίου του Βανκούβερ ανατρέπει τα δεδομένα ως προς τις αιτίες της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Η έρευνα βασίζεται στις ήδη υπάρχουσες θεωρίες που υποστηρίζουν ότι ο μεγαλύτερος παράγοντας ρύθμισης της θερμοκρασίας του πλανήτη είναι η λευκαύγεια, ή αλμπέντο (αγγλ. albedo) που είναι το μέτρο της ανακλαστικότητας μιας επιφάνειας ή ενός σώματος. Η ομάδα βέβαια προχώρησε ένα βήμα παραπάνω εντοπίζοντας σαν βασική αιτία μείωσης της λευκαύγειας τον αριθμό των προβάτων στον πλανήτη.

Perierga.gr

Η λευκαύγεια μετράται ως ο λόγος της ανακλώμενης προς την προσπίπτουσα ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στην επιφάνεια ενός σώματος. Το κλάσμα αυτό, που συνήθως εκφράζεται ως ποσοστό από 0% έως 100%. Έτσι η λευκαύγεια του φρέσκου χιονιού είναι υψηλή: έως και 90% ενώ της ασφάλτου μόλις 5%.

Τα πρόβατα, που συνήθως είναι άσπρα, έχουν λευκαύγεια 63%, πολύ πάνω από το μέσο όρο της Γης που είναι 38%. Οι επιστήμονες μελετώντας στοιχεία για τον αριθμό των προβάτων και τη θερμοκρασία του πλανήτη κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η δραστική μείωση του αριθμού των προβάτων οδηγεί στην αύξηση της θερμοκρασίας της Γης.

Perierga.gr

Όπως δηλώνει ο επικεφαλής της έρευνας Dr. Ewe Noh-Watt παρά το ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται η κατανάλωση πρόβειου κρέατος μειώνεται ραγδαία εξαιτίας των σύγχρονων τάσεων που προωθούν τον κατανάλωση βοδινού. Επιπλέον η ζήτηση προϊόντων μαλλιού καταρρέει αφού οι άνθρωποι ρποτιμούν τα φτηότερα και ανθεκτικότερα συνθετικά υλικά. Επιπλέον η ανάπτυξη σύγχρονων εκτροφικών μονάδων κρατά τα ζώα κλεισμένα στις εγκαταστάσεις αφαιρώντας τα από τη φύση.

Υπολογίζεται ότι κάθε 5 χρόνια ο αριθμός των προβάτων ελευθέρας βοσκής μειώνεται κατά 5% και συμβάλει στην αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κατα 0,27 βαθμούς Κελσίου.

Καλή πρωταπριλιά,

υπάρχουν χιλιάδες άλλοι λόγοι που οδηγούν στην άυξηση της θερμοκρασίας αλλά αυτός είναι απλά ένα πρωταπριλιάτικο αστείο :)

Rating: 2.3/5. From 5 votes.
Please wait...