Αποστολή στο κέντρο της Γης για νέα πετρώµατα

Perierga.gr

Perierga.gr Το γεωτρύπανο θα φθάσει σε βάθος 2 χλµ. κάτω από τον βυθό του ωκεανού, στον µανδύα της Γης. Από εκεί, αν όλα πάνε καλά, θα ανεβάσουν πετρώµατα, τα οποία θα συγκρίνουν µε τα δείγµατα που πήραν οι αστροναύτες από τη Σελήνη.
Ταξίδι στο κέντρο της Γης προγραµµατίζουν οι επιστήµονες, φιλοδοξώντας να φτάσουν στο βαθύτερο σηµείο που έχει προσεγγίσει ποτέ ο άνθρωπος.

Οι προκαταρκτικές γεωτρήσεις θα αρχίσουν σύντοµα στον Ειρηνικό Ωκεανό, έξω από τις ακτές της Κόστα Ρίκα. Στόχος των επιστηµόνων είναι να φθάσουν σε βάθος 2 χιλιοµέτρων κάτω από τον βυθό του ωκεανού, στον µανδύα της Γης. Από εκεί, αν όλα πάνε καλά, θα ανεβάσουν πετρώµατα, τα οποία θα συγκρίνουν µε τα δείγµατα που πήραν οι αστροναύτες από τη Σελήνη, από άποψη τόσο επιστηµονικής σηµασίας όσο και δυσκολίας περισυλλογής τους.

Το κόστος του εγχειρήµατος είναι πολύ υψηλό, απαιτείται άλλωστε εξοπλισµός προηγµένης τεχνολογίας. Ολες οι προηγούµενες προσπάθειες, από τη δεκαετία του ‘60 ακόµα, απέτυχαν. Τώρα όµως οι ειδικοί γνωρίζουν πολύ περισσότερα για τα εσωτερικά στρώµατα του πλανήτη, ενώ έχουν στη διάθεσή τους και το ιαπωνικό ωκεανογραφικό πλοίο µε το µεγαλύτερογεωτρύπανο στον κόσµο για θαλάσσιες γεωτρήσεις. «Πρόκειται για µακροχρόνιο όνειρο των επιστηµόνων, δηλαδή να φτάσουν στο κέντρο της Γης», λέει ο γεωλόγος Ντέιµον Τιγκλ στο «National Geographic News». «Τον επόµενο µήνα θα φτάσουµε πιο βαθιά από ποτέ στον πυθµένα του ωκεανού».

Ανάµεσα στον πυρήνα της Γης και τον εξωτερικό φλοιό είναι ο µανδύας, πάχους 3.200 χλµ., επί του οποίου βρίσκονται τα περισσότερα πετρώµατα του πλανήτη. ∆εν γνωρίζουµε όµως πολλά γι’ αυτά, παρά µόνο ότι βγήκαν από ηφαίστεια ή έχουν παγιδευτεί σε αρχαία ορεινά στρώµατα.

Και αυτά όµως έχουν υποστεί µεταβολές µέχρι να φτάσουν στην επιφάνεια του µανδύα οπότε δεν αποτελούν καλό δείγµα της κατάστασης που επικρατεί στο εσωτερικό του.

Οι επιστήµονες ενδιαφέρονται να αναζητήσουν ενδείξεις ζωής και σε αυτά τα βάθη. «Οπου κι αν έχουµε κοιτάξει, βρίσκουµε ενδείξεις µικροβιακής δραστηριότητας σε θερµοκρασίες µέχρι 120° Κελσίου», λέει ο Τιγκλ. «Θα θέλαµενα ψάξουµε και στον µανδύα».

Το µεγάλο «βραβείο» όµως θα είναι ο ίδιος ο µανδύας, ο οποίος θα αποκαλύψει τα µυστικά του για την προέλευση και την ιστορία του πλανήτη. Επίσης, οι επιστήµονες ανυποµονούν να µελετήσουν τα πετρώµατα αυτά ώστε να µάθουν περισσότερα για την κίνηση των τεκτονικών πλακών, τους σεισµούς, τα τσουνάµι και τις ηφαιστειακές εκρήξεις.

Οι ειδικοί ελπίζουν πως, αν όλα πάνε καλά, η τελική γεώτρηση θα γίνει το 2020. Το καταλληλότερο σηµείογια τη γεώτρηση είναι στα µέσα του ωκεανού, όπου ο φλοιός της Γης έχει πάχος 6 χλµ. – είναι πιο λεπτός από ό,τι στη στεριά. Το συνολικό βάθος που πρέπει να σκάψει το γεωτρύπανο φτάνει τα 4 χλµ. , σχεδόν διπλάσιο από ό,τι έχει καταφέρει µέχρι σήµερα στον φλοιόκάτω από τον βυθό.

Οσο για τυχόν ανησυχίες από ένα εγχείρηµα τέτοιου µεγέθους, ο Τιγκλ τονίζει πως δεν υπάρχει περιβαλλοντικός κίνδυνος από τη γεώτρηση. ∆εν αποκλείεται όµως να καταρρεύσουν τα τοιχώµατα και να αποτύχει η προσπάθεια ακόµα µία φορά.

πηγή: tanea.gr

Rating: 2.8/5. From 2 votes.
Please wait...