Το πιο στενό κτήριο του Λιβάνου κατασκευάστηκε από ένα… πείσμα!

Αυτό το εξαιρετικά στενό κτήριο στη Βηρυτό χτίστηκε για να αποκλειστεί η θέα ενός άλλου κτηρίου προς τη θάλασσα… Η ιστορία αναφέρει ότι ήταν δύο αδέλφια που καθένα κληρονόμησε ένα οικόπεδο, αλλά δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε αμοιβαία συμφωνία για το πώς θα κατασκεύαζαν τις ιδιοκτησίες τους.

perierga.gr - Το πιο στενό κτήριο του Λιβάνου κατασκευάστηκε από ένα... πείσμα!

Ο ένας από τους δύο πήρε την άκρη του οικοπέδου και επειδή δεν μπορούσε να φτιάξει ένα σπίτι όπως το ήθελε, κατασκεύασε ένα λεπτό κτήριο -σαν τοίχο- απλώς για να μειώσει τη θέα του αδελφού του προς τη θάλασσα, ευελπιστώντας ότι το οικόπεδο θα έχανε την αξία του.

Το κτήριο έχει ύψος 14 μέτρων και φάρδος όχι μεγαλύτερο από 1 μέτρο. Από μπροστά, ωστόσο, φαίνεται ευρύτερο από ό,τι είναι στην πραγματικότητα, χάρη στα πολυάριθμα μπαλκόνια και στα παράθυρα που δημιουργούν την εντύπωση των άνετων δωματίων προς τα πίσω.

perierga.gr - Το πιο στενό κτήριο του Λιβάνου κατασκευάστηκε από ένα... πείσμα!

Σύμφωνα με τους κατοίκους της γειτονιάς, το κτήριο κατασκευάστηκε το 1954. Ο βιώσιμος τοίχος εκτείνεται σε βάθος από 4 μέτρα στην ευρύτερη περιοχή έως 60 εκατοστά στο πιο λεπτό σημείο. Κάθε όροφος χωρίζεται σε δύο διαμερίσματα. Κάθε διαμέρισμα είναι μια σειρά από δωμάτια που ενώνονται με έναν διάδρομο.

perierga.gr - Το πιο στενό κτήριο του Λιβάνου κατασκευάστηκε από ένα... πείσμα!

Τα δωμάτια μειώνονται σε μέγεθος, καθώς ο χώρος γίνεται στενότερος, καταλήγοντας σε έναν πολύ στενό χώρο που λειτουργεί ως ερμάριο. Το άλλο διαμέρισμα, στην ευρύτερη πλευρά του κτιρίου, είναι σχετικά ευρύχωρο. Κάθε δωμάτιο έχει δύο παράθυρα, ένα προς το οικόπεδο του αδελφού -που τώρα λειτουργεί από γερμανικό σχολείο- και το άλλο προς τη Μεσόγειο, με υπέροχη θέα στη θάλασσα.

perierga.gr - Το πιο στενό κτήριο του Λιβάνου κατασκευάστηκε από ένα... πείσμα!

Αν και το κτήριο είναι πρακτικά άχρηστο, οι σημερινοί ιδιοκτήτες δεν έχουν καμία πρόθεση να το κατεδαφίσουν, διότι αν το κάνουν, δεν θα μπορέσουν να οικοδομήσουν τίποτα άλλο στη θέση του, καθώς η γη όπου βρίσκεται είναι πολύ μικρή για να αναπτυχθεί υπό την τρέχουσα πολεοδομική νομοθεσία οποιαδήποτε δομή. Από το 2014, το ισόγειο ενοικιάζεται σε έναν μηχανικό που διατηρεί  κατάστημα.

GD Star Rating
loading...
Το πιο στενό κτήριο του Λιβάνου κατασκευάστηκε από ένα... πείσμα!, 6.0 out of 10 based on 9 ratings