Τί είναι το παντ τάι; Δείτε τη συνταγή

Το πάντ τάι είναι ένα παραδοσιακό ταϊλανδέζικο φαγητό με νουντλς ρυζιού που σερβίρεται τόσο σε εστιατόρια όσο και στο δρόμο. Πρόκειται για stir frying νουντλς με κρέας και λαχανικά.

Το stir fry είναι τρόπος μαγειρέματος που σημαίνει «τηγάνισμα με ανακάτεμα». Είναι μαγείρεμα σε πολύ δυνατές θερμοκρασίες απευθείας πάνω στη φωτιά (στο γουόκ), τεχνική που απαιτεί συνεχές ανακάτεμα για να μην καεί το φαγητό.

Το παντ τάι είναι από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της κουζίνας της Ταϊλάνδης. Ας δούμε όμως τη συνταγή κι όποιος έχει τη διάθεση ας το δοκιμάσει.

Τί είναι το παντ τάι; Δείτε τη συνταγή

Υλικά (για 4 μερίδες)

250 γρ. νουντλς ρυζιού
Ζεστό νερό
250 γρ. γαρίδες, κοτόπουλο ή χοιρινό ή συνδυασμό όλων
1/4 φλιτζανιού σως ψαριού
1/4 φλιτζανιού κρυσταλλική ζάχαρη
1/4 φλιτζανιού λευκό ξύδι
1 κουταλάκι πάπρικα
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
1/2 φλιτζανιού φυτικό λάδι
1 σκελίδες σκόρδο
2 αυγά
350 γρ. φύτρα σόγιας
Καυτερό τσίλι τριμμένο
Φιστίκια ανάλατα καβουρδισμένα και ψιλοκομμένα
Γλυκολέμονο σε κομμάτια

Εκτέλεση

1. Μουσκεύουμε τα νουντλς για 20-25 λεπτά σε ζεστό νερό αρκετό να τα καλύπτει. Πρέπει να μαλακώσουν, αλλά όχι τόσο ώστε να λιώνουν στα δάκτυλα. Τα στραγγίζουμε καλά και ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα συστατικά.
2. Καθαρίζουμε τις γαρίδες αφήνοντας τις ουρές, αν θέλουμε. Κόβουμε το κοτόπουλο και το χοιρινό σε λεπτές λωρίδες.
3. Ανακατεύουμε τη σως ψαριού, τη ζάχαρη, το ξύδι και την πάπρικα σε ένα μπολ μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
4. Κόβουμε τα κρεμμυδάκια, το λευκό και το πράσινο μέρος, διαγώνια σε μήκος 4 εκ. Τα βάζουμε στην άκρη.
5. Ζεσταίνουμε το γουόκ, βάζουμε λάδι και το γυρίζουμε σε όλη την επιφάνεια. Προσθέτουμε το σκόρδο και μαγειρεύουμε-αναδεύοντας μέχρι να χρυσίσει ελαφρά. Προσθέτουμε το κρέας και μαγειρεύουμε-αναδεύοντας μέχρι οι γαρίδες να ροδίσουν. Αν χρησιμοποιούμε κοτόπουλο ή χοιρινό μαγειρεύουμε-αναδεύοντας μέχρι να φύγει το ροδαλό χρώμα τους.Προσθέτουμε τα νουντλ και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να καλυφθούν με το λάδι και να αναμιχθούν ομοιόμορφα με τα κρεατικά και το σκόρδο.
6. Προσθέτουμε το μείγμα της σος και αφήνουμε να πάρει γρήγορη βράση, διπλώνοντας απαλά τα νουντλς χωρίς να τα σπάσουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και βράζουμε, ανακατεύοντας απαλά, μέχρι τα νουντλς να απορροφήσουν τα υγρά.
7. Σηκώνουμε απαλά τα νουντλ από τη μια μεριά του γουόκ. Χύνουμε λίγο λάδι πάνω στην πλευρά του γουόκ, μετά σπάζουμε το ένα αβγό και τα γλιστράμε μέσα στο λάδι. Σπάζουμε και τον κρόκο και σκεπάζουμε αμέσως τα νουντλ με το αβγό. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με την απέναντι μεριά με το άλλο αβγό. Αφήνουμε τα αβγά να μαγειρευτούν μόνα τους σε μέτρια φωτιά, μέχρι να γίνουν και σχεδόν να στεγνώσουν. Προσθέτουμε επί πλέον λάδι, αν τα αβγά ή τα νουντλ κολλάνε στο γουόκ.
8. Μόλις τα αβγά γίνουν και σχεδόν στεγνώσουν, τα διπλώνουμε απαλά αλλά γρήγορα μέσα στα νουντλ. Μην σπάσετε τα νουντλ, που τώρα πια είναι μαλακά και εύθραυστα. Ένας αποτελεσματικός τρόπος είναι να βάλουμε την κουτάλα κάτω από τα αβγά, να τα σηκώσουμε και να τα διπλώσουμε πάνω στο μίγμα. Συνεχίζουμε να σηκώνουμε και να διπλώνουμε,μέχρι τα αβγά να διασπαστούν καλά και να κατανεμηθούν ομοιόμορφα.
9. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια (και τα φύτρα σόγια, αν θέλουμε) και ανακατεύουμε το όλο μίγμα απαλά και γρήγορα, προσέχοντας ακόμη να σπάσουμε τα νουντλ. Μαγειρεύουμε για περίπου 2 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια.
10. Παίρνουμε μια μεγάλη πιατέλα με απλωμένα τα φύτρα σόγιας (αν δεν τα έχουμε ήδη χρησιμοποιήσει όπως παραπάνω). Απλώνουμε το Παντ Τάι από το γουόκ επάνω τους. Ρίχνουμε από πάνω καυτερά τσίλι τριμμένα μαζί με αλεσμένα φιστίκια και επίσης στίβουμε χυμό λάιμ από πάνω.Εναλλακτικά σερβίρουμε χωριστά τα τελευταία και ο καθένας βάζει ότι και όσο θέλει κατά τη γεύση του.

GD Star Rating
loading...
Τί είναι το παντ τάι; Δείτε τη συνταγή, 6.8 out of 10 based on 13 ratings