Η μεγαλύτερη συλλογή από σπιρτόκουτα στην Ευρώπη

Η μεγαλύτερη συλλογή σπιρτόκουτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο βρίσκεται στο Museu dos Fósforos στην Πορτογαλία και είναι το απίστευτο αποτέλεσμα της αποφασιστικότητας αλλά και της συλλεκτικής μανίας ενός ανθρώπου. Εδώ παρουσιάζεται μια ιδιωτική συλλογή από 43.000 σπιρτόκουτα του Aquiles da Mota Lima, ενός συλλέκτη από το Tomar.

Το ενδιαφέρον του για τα σπιρτόκουτα ξεκίνησε το 1953 και από τότε όπου κι αν ταξίδευε φρόντιζε να βρίσκει κουτάκια σε διάφορα σχέδια, μεγέθη, με όμορφες ζωγραφικές στην επιφάνεια, με λογότυπα μαγαζιών κ.λπ. “Κάθε φορά που ο Mota Lima έβρισκε ένα ενδιαφέρον κουτί, το έβαζε στη συλλογή του”, λέει η Ana Cristina Rosário, η φιλόξενη και χρήσιμη οικοδεσπότις του μουσείου.

Τα παλαιότερα της συλλογής χρονολογούνται από τα τέλη του 1800 και καλύπτουν μια μεγάλη γκάμα θεμάτων. Μετά τον θάνατο του Aquiles, η συλλογή πέρασε στην κόρη του που θέλησε να δημιουργήσει ένα μουσείο. Όπως και έγινε. Σήμερα ο επισκέπτης μπορεί να δει τα σπιρτόκουτα τοποθετημένα κατά χώρα προέλευσης, καμιά φορά και ανάλογα με το θέμα, σε επτά αίθουσες.


GD Star Rating
loading...
Η μεγαλύτερη συλλογή από σπιρτόκουτα στην Ευρώπη, 10.0 out of 10 based on 5 ratings