Στις 22 Σεπτεμβρίου έχουμε φθινοπωρινή ισημερία αλλά όχι ίση μέρα και νύχτα

Στις 23:02 ώρα Ελλάδας, το βράδυ της Παρασκευής 22 Σεπτεμβρίου, αρχίζει και τυπικά το φθινόπωρο, καθώς τότε είναι η  φθινοπωρινή ισημερία Όμως, σύμφωνα με τον επίτιμο διευθυντή του Ευγενιδείου Πλανηταρίου Διονύση Σιμόπουλο, στην Ελλάδα το  «ίση μέρα-ίση νύχτα» θα συμβεί λίγες μέρες αργότερα, στις 26 Σεπτεμβρίου. Την ίδια την ημέρα της φθινοπωρινής ισημερίας, η «ισοπαλία» μέρας-νύχτας συμβαίνει μόνο στους τόπους που βρίσκονται ακριβώς πάνω στον γήινο ισημερινό. Στις άλλες περιοχές που βρίσκονται είτε πάνω είτε κάτω από τον ισημερινό, η «ίση μέρα-ίση νύχτα» συμβαίνει μερικές ημέρες πριν ή μετά από την «ισημερία».

perierga.gr - Τελικά στην Αθήνα η φθινοπωρινή ισημερία δεν είναι αύριο

Αυτό, σύμφωνα με τον κ.Σιμόπουλο, ισχύει και για την Ελλάδα, η οποία βρίσκεται 38 περίπου μοίρες βόρεια του ισημερινού (Αθήνα). Έτσι, η αρχή του φθινοπώρου για την Ελλάδα όπως και για ολόκληρη τη Γη θα ξεκινήσει, όταν ο Ήλιος θα φτάσει στο φθινοπωρινό ισημερινό σημείο στις 23:01:01 ώρα Ελλάδας της Παρασκευής 22 Σεπτεμβρίου.

Όμως η «ίση μέρα-ίση νύχτα» για την Ελλάδα θα συμβεί στις 26 Σεπτεμβρίου, όταν η ημέρα θα έχει διάρκεια 11:59:30, ενώ η νύχτα θα έχει διάρκεια 12:00:30.

GD Star Rating
loading...
Στις 22 Σεπτεμβρίου έχουμε φθινοπωρινή ισημερία αλλά όχι ίση μέρα και νύχτα, 9.6 out of 10 based on 9 ratings