
Η Marie Harel (Μαρί Χάρελ) είναι η δημιουργός του διάσημου τυριού καμαμπέρ. Γεννήθηκε στο χωριό Καμαμπέρ της Γαλλίας στις 28 Απριλίου 1761.
Η Γαλλίδα τυροκόμος ήταν εκείνη η οποία παρασκεύασε για πρώτη φορά το τυρί καμαμπέρ, με το λευκό περίβλημα και την έντονη μυρωδιά, στα τέλη του 18ου αιώνα.
Σύμφωνα με τον τοπικό μύθο, που μάλλον επιβεβαιώνεται ιστορικά, η Marie Harel που εργάζονταν σε τοπικό τυροκομείο πήρε τη συνταγή για το τυρί από τον ιερέα Charles-Jean Bonvoust, ο οποίος είχε βρει καταφύγιο στο χωριό κατά τη Γαλλική Επανάσταση. Ο ιερέας κατάγονταν από την περιοχή Brie (Μπρι) κοντά στο Παρίσι, όπου παρασκευαζόταν το τυρί μπρι που είναι παρόμοιο με το καμαμπέρ.
Η βασική συνεισφορά της Harel ήταν ότι ανέπτυξε ένα δίκτυο παραγωγής και εμπορίας του τυριού καμαμπέρ σε ευρεία κλίμακα και το έκανε γνωστό στη Γαλλία αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο -με το πέραμα του χρόνου.
Για περισσότερα από 100 χρόνια η οικογένεια της Marie Harel παρήγαγε κατ’ αποκλειστικότητα το τυρί καμαμπέρ. Ο εγγονός της Cyrille Paynel, ο οποίος γεννήθηκε το 1817, δημιούργησε ένα εργοστάσιο τυριού στο γαλλικό διαμέρισμα Καλβαντός. Μόλις το 1870 άλλοι παραγωγοί τυριού από την περιοχή άρχισαν να χρησιμοποιούν το όνομα καμαμπέρ.
Η Marie Harel απεβίωσε στις 9 Νοέμβριο 1844 στο χωριό Βινμουτιέ του Νομού Ορν της Νορμανδίας, όπου βρίσκεται και το άγαλμά της.
loading...