Η Γαλλία απαγορεύει και τις χριστουγεννιάτικες φάτνες;

| 17:02 - 23 Οκτωβρίου 2016

Στα τέλη Αυγούστου πολλοί δήμοι της νότιας Γαλλίας απαγόρευσαν τα μπουρκίνι, το μαγιό που φορούν μουσουλμάνες, θεωρώντας το θρησκευτικό σύμβολο, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Όμως το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάνθηκε κατόπιν ότι το ένδυμα αυτό δεν μπορεί να απαγορευτεί γιατί δεν προκαλεί προβλήματα στη διαφύλαξη της δημόσιας τάξης.

Perierga.gr-Η Γαλλία απαγορεύει και τις χριστουγεννιάτικες φάτνες;

Σύμφωνα με το νόμο του 1905 για τη λαϊκότητα του κράτους, απαγορεύονται όλα τα θρησκευτικά σύμβολα στους δημόσιους χώρους της Γαλλίας . Αντιδράσεις για τις φάτνες, που αναπαριστούσαν τη γέννηση του Χριστού και που είχαν τοποθετηθεί σε ορισμένους δημόσιους χώρους, είχαν σημειωθεί και πέρσι, χωρίς, ωστόσο, τα δικαστήρια να αναγνωρίσουν το συγκεκριμένο έθιμο ως παράνομο.
Σχεδόν δύο μήνες πριν από τα Χριστούγεννα, η ειδική εισηγήτρια του Συμβουλίου της Επικρατείας υπογράμμισε, την Παρασκευή, ότι ο νόμος του 1905 δεν απαγορεύει τις φάτνες στα δημόσια κτίρια παρά μόνο αν πρόκειται για “ένδειξη αναγνώρισης μιας λατρείας”.

Σύμφωνα με την Ορελί Μπρετονό, οι φάτνες επιτρέπεται να τοποθετηθούν εφόσον αποτελούν τμήμα του εορταστικού στολισμού για τα Χριστούγεννα. Δεν πρέπει όμως να συνοδεύονται από καμία “υπόνοια θρησκευτικού προσηλυτισμού” αλλά να διατηρούν “τον χαρακτήρα μιας πολιτισμικής εκδήλωσης”. Οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας αναμένεται να ανακοινώσουν την απόφασή τους εντός των επόμενων εβδομάδων, ωστόσο συνήθως δεν παρεκκλίνουν από την πρόταση των εισηγητών.

GD Star Rating
loading...
Η Γαλλία απαγορεύει και τις χριστουγεννιάτικες φάτνες;, 5.8 out of 10 based on 4 ratings

Tags: , , ,

Category: Περίεργα Νέα

Σχολιάστε από το Facebook:

Σχολιάστε
If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.