Στην καρδιά ενός άστρου που πεθαίνει

| 17:02 - 24 Φεβρουαρίου 2014

Μέσα στην καρδιά ενός άστρου που πεθαίνει κατάφεραν να κοιτάξουν για πρώτη φορά αστροφυσικοί, με τη βοήθεια διαστημικού τηλεσκοπίου.

Το αστέρι που πέθανε ύστερα από μία μεγάλη έκρηξη καταλήγοντας σε σουπερνόβα, ήταν το Κασσιόπεια Α που είχε μέγεθος οκτώ φορές μεγαλύτερο από τον δικό μας ήλιο.

«Για την επιστήμη της φυσικής υψηλών ενεργειών, η παρατήρηση αυτή ήταν κάτι σαν το ιερό δισκοπότηρο», ανέφερε ο Στίβεν Μπογκς που είναι πρόεδρος του τμήματος Φυσικής του πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ στις ΗΠΑ και ένας από τους επικεφαλής των ειδικών που έκαναν την παρατήρηση.

Perierga.gr - Στην καρδιά ενός άστρου που πεθαίνει

«Για πρώτη φορά καταφέραμε να απεικονίσουμε τις ραδιενεργές εκπομπές στο σουπερνόβα και να αποκτήσουμε σαφέστερη εικόνα των συνθηκών της πυρηνικής έκρηξης που έγινε στην καρδιά του αστεριού όπως δεν είχαμε καταφέρει να κάνουμε ποτέ μέχρι τώρα».

Τα αστέρια που πεθαίνουν και γίνονται σουπερνόβα (υπερκαινοφανείς αστέρες) διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία του σύμπαντος όπως την γνωρίζουμε καθώς διασπείρουν σε τεράστιες αποστάσεις σημαντικά συστατικά στοιχεία μέσω της διαδικασίας της πυρηνοσύνθεσης.

«Από τις εκρήξεις των σουπερνόβα προέρχονται εκείνα τα στοιχεία από τα οποία αποτελούμαστε κι εμείς οι ίδιοι», ανέφερε ο Μπράιαν Γκρεφενστέτε από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας.

πηγή: tanea.gr

GD Star Rating
loading...
Στην καρδιά ενός άστρου που πεθαίνει, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Tags:

Category: Περίεργα Νέα