Σε ποια σημεία του εγκεφάλου διαφέρουν οι άνδρες από τις γυναίκες

| 17:35 - 17 Φεβρουαρίου 2014

Μεγάλες διαφορές στις δομές, αλλά και στο μέγεθος του εγκεφάλου έχουν τα δύο φύλα, σύμφωνα με 20ετή έρευνα που ολοκλήρωσαν πρόσφατα ειδικοί στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Η μελέτη έρχεται να εξηγήσει ότι τα δύο φύλα έχουν φυσιολογικά διαφορετικές δεξιότητες, καθώς οι ομοιότητες που παρουσιάζουν στο μυαλό τους δεν είναι όσες νομίζαμε μέχρι σήμερα. Στη μελέτη συμμετείχαν χιλιάδες άτομα, ηλικίας από έξι μηνών βρέφη έως 80χρονους. Το συμπέρασμα που προέκυψε είναι ότι οι άντρες έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο μεταξύ 8% και 13% σε σχέση με τις γυναίκες. Επιπλέον, όπως τονίζουν οι ειδικοί, κάποια συγκεκριμένα σημεία στον εγκέφαλο που είναι υπεύθυνα για βασικές λειτουργίες όπως είναι η μνήμη, η λήψη αποφάσεων κ.λπ. έχουν διαφορετικό μέγεθος στους άντρες και διαφορετικό στις γυναίκες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πραγματικές διαφορές σε συγκεκριμένες λειτουργίες – δεξιότητες μεταξύ των δύο φύλων.

perierga.gr - Σε ποια σημεία του εγκεφάλου διαφέρουν οι άνδρες από τις γυναίκες

«Συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου είναι μεγαλύτερες στους άντρες, ενώ κάποιες άλλες υπερτερούν στις γυναίκες. Μάλιστα, κάποιες από αυτές, όπως είναι η αμυγδαλή και ο ιππόκαμπος, έχουν ιδιαίτερα βασικές λειτουργίες και προκαλούν τις μεγάλες διαφορές που παρατηρούμε τόσα χρόνια στα δύο φύλα», εξηγεί ο Σάιμον Μπάρον-Κόχεν, καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Για παράδειγμα, σήμερα θεωρείται σεξιστικό σχόλιο να πει ένας άντρας ότι «οι γυναίκες δεν είναι καλοί οδηγοί». Αυτό όμως εξηγείται από τη δομή του εγκεφάλου, καθώς το σημείο που ονομάζεται κέλυφος στους άντρες είναι πιο πυκνό και μεγαλύτερο σε έκταση. Αυτό σημαίνει ότι οι άντρες έχουν μία φυσική δομή που τους παρέχει τα φυσικά εχέγγυα στον χειρισμό σύνθετων μηχανών, άρα και των αυτοκινήτων.

perierga.gr - Σε ποια σημεία του εγκεφάλου διαφέρουν οι άνδρες από τις γυναίκες

Οι γυναίκες από την πλευρά τους είναι πιο συναισθηματικές, όπως λέμε. Και αυτό ισχύει βάσει δομών του εγκεφάλου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση «Neuroscience and Biobehavioral Reviews», οι γυναίκες έχουν πιο ανεπτυγμένη τη δομή του εγκεφάλου που ονομάζεται αριστερός μετωπιαίος πόλος (λοβός). Η περιοχή αυτή είναι υπεύθυνη για την εκδήλωση του συναισθήματος. Αρα εκ της φυσικής ανατομίας του εγκεφάλου τα δύο φύλα δεν θα είναι ποτέ ίδια. Πάντα θα υπάρχουν διαφορετικές δεξιότητες που θα μπορεί να εκτελέσει καλύτερα το ένα από τα δύο φύλα. Πολλές μελέτες που έχουν γίνει στο παρελθόν έχουν καταδείξει ότι στην εκδήλωση των νόσων της ψυχικής σφαίρας, υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των δύο φύλων όσον αφορά τον τρόπο έναρξης και εκδήλωσης της νόσου, την ηλικία και τα συμπτώματα που εμφανίζουν. Η συγκεκριμένη μελέτη θα μάς βοηθήσει όχι μόνο στην κατανόηση των δομικών διαφορών που έχουν τα δύο φύλα, αλλά και στις ψυχιατρικές νόσους που μπορούν να εκδηλώσουν» εξηγεί η Αμπερ Ρούγκροκ, διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.
πηγή: tanea.gr

GD Star Rating
loading...
Σε ποια σημεία του εγκεφάλου διαφέρουν οι άνδρες από τις γυναίκες, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Tags: , , ,

Category: Περίεργα Νέα