Καλαμάρι 9 μέτρων ξεβράστηκε σε ακτή!

| 08:52 - 7 Οκτωβρίου 2013

Μοιάζει περισσότερο με πλάσμα της μυθολογίας παρά με πραγματικό ζώο: ένα γιγάντιο καλαμάρι μήκους εννέα μέτρων και βάρους 180 κιλών έκανε τους περαστικούς να σαστίσουν όταν το βρήκαν νεκρό στις ακτές της Ισπανίας στον Ατλαντικό. Το γιγάντιο καλαμάρι του γένους Architeuthis, ένα από τα πιο αινιγματικά πλάσματα της αβύσσου, βιντεοσκοπήθηκε για πρώτη φορά ζωντανό το 2006, ενώ τον φετινό Ιανουάριο παρουσιάστηκε ένα ακόμα πιο εντυπωσιακό βίντεο που δείχνει το γίγαντα στο φυσικό του περιβάλλον, 600 μέτρα κάτω από την επιφάνεια στον Ειρηνικό Ωκεανό.

perierga.gr - Καλαμάρι 9 μέτρων ξεβράστηκε σε ακτή της Ισπανίας!

Κανείς δεν γνωρίζει αν το γένος Architeuthis χωρίζεται σε πολλά είδη ή όχι, ωστόσο οι βιολόγοι εκτιμούν ότι αυτά τα μαλάκια της αβύσσου φτάνουν σε μήκος τα 13 μέτρα μέχρι τις άκρες των πλοκαμιών. Το καλαμάρι που ξεβράστηκε την Τρίτη στην παραλία Λα Αρένα της Καντάμπρια έχει ήδη μεταφερθεί στο Ναυτικό Μουσείο της Καντάμπρια, αναφέρει ο δικτυακός τόπος του El Diario Montanes. Στις φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα κάνουν εντύπωση τα τεράστια μάτια του πλάσματος, χάρη στα οποία βλέπει τη λεία του στο σκοτάδι της αβύσσου.

perierga.gr - Καλαμάρι 9 μέτρων ξεβράστηκε σε ακτή της Ισπανίας!

Τα γιγάντια καλαμάρια ήταν κάποτε σχεδόν μυθικά πλάσματα, αφού για αιώνες κανείς δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει τις σποραδικές αναφορές ναυτικών. Tα καλαμάρια Arciteuthis είναι πάντως πιθανώς μικρότερα από το «κολοσσιαίο καλαμάρι» Mesonychoteuthis hamiltoni, με μέγιστο μήκος που εκτιμάται στα 14 μέτρα. Μέχρι σήμερα κανείς δεν το έχει δει ζωντανό, ωστόσο ένα δείγμα μήκους 10 μέτρων και βάρους 450 κιλών ανασύρθηκε από μεγάλο βάθος έξω από την Ανταρκτική το 2007.

πηγή: in.gr

GD Star Rating
loading...
Καλαμάρι 9 μέτρων ξεβράστηκε σε ακτή!, 7.0 out of 10 based on 3 ratings

Tags: , , ,

Category: Περίεργες Φωτογραφίες