5 άγνωστα οφέλη του καπνίσματος στην υγεία!

| 19:07 - 4 Οκτωβρίου 2012

Αν και οι περισσότεροι γνωρίζουμε ότι το κάπνισμα είναι “θανατηφόρο”, προκαλώντας καρκίνο, καρδιακές παθήσεις, πνευμονικές διαταραχές και άλλα παρόμοια, υπάρχουν 5 άγνωστα οφέλη από αυτό που ούτε καν τα ξέρουμε, όπως αποδεικνύεται από ιατρικές έρευνες και επιστημονικές μελέτες. Εναλλακτικά, λοιπόν, στους “κατάμαυρους πνεύμονες” και στη δύσπνοια, το κάπνισμα κάνει και μερικά… καλά!

5. Μειώνει τον κίνδυνο της ολικής αρθροπλαστικής γονάτου

perierga.gr - Τα 5 άγνωστα οφέλη του καπνίσματος στην υγεία!

Έκπληξη αποτελούν τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης που έδειξε ότι οι άντρες που καπνίζουν έχουν λιγότερο κίνδυνο να υποβληθούν σε ολική αρθροπλαστική επέμβαση στο γόνατο από ό, τι εκείνοι που δεν κάπνισαν ποτέ. Η μελέτη έρχεται από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας στην Αυστραλία και παρουσιάζεται στο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού “Arthritis & Rheumatism”. Ποιος είναι ο λόγο; Η χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης γονάτου είναι συχνότερη μεταξύ όσων γυμνάζονται αλλά και των παχύσαρκων. Οι καπνιστές σπάνια ασχολούνται με κάποιο άθλημα, ενώ έχουν λιγότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκοι.

4. Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Πάρκινσον

perierga.gr - Τα 5 άγνωστα οφέλη του καπνίσματος στην υγεία!

Πολυάριθμες μελέτες έχουν εντοπίσει την παράξενη αντίστροφη σχέση μεταξύ του καπνίσματος και της νόσου του Πάρκινσον. Οι μακροχρόνιοι καπνιστές προστατεύονται με κάποιο τρόπο από τη νόσο του Πάρκινσον, και δεν είναι επειδή πεθαίνουν νωρίτερα από άλλα πράγματα . Η πιο πρόσφατη, μάλιστα, μελέτη δημοσιεύθηκε στο τεύχος Μαρτίου 2010 του περιοδικού “Neurology”, ενώ ερευνητές του Χάρβαρντ ήταν μεταξύ των πρώτων που έδωσαν πειστικά στοιχεία σχετικά με το γεγονός ότι οι καπνιστές ήταν λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν τη νόσο. Αν και η ακριβής αιτία της προστατευτικής επίδρασης δεν είναι γνωστή, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περισσότερο ρόλο παίζει ο αριθμός των ετών που κάπνιζε κάποιος παρά τα τσιγάρα που έκανε ημερησίως ή μηνιαίως. Επιπλέον, η προστασία εξασθενεί σημαντικά μόλις οι καπνιστές κόψουν το κάπνισμα.

3. Μειώνει τον κίνδυνο της παχυσαρκίας

perierga.gr - Τα 5 άγνωστα οφέλη του καπνίσματος στην υγεία!

Το κάπνισμα -και ειδικότερα η νικοτίνη- είναι ένα κατασταλτικό της όρεξης. Αυτό είναι γνωστό εδώ και αιώνες, ενώ οι καπνοβιομηχανίες που εμφανίστηκαν στη δεκαετία του 1920 απευθύνοντας αρχικάσ ε γυναίκες με το δέλεαρ ότι “το κάπνισμα θα τους αδυνατίσει!”. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2011 στο περιοδικό “Physiology & Behaviour” αναφέρει ότι “ένας από τους λόγους άρνησης διακοπής του καπνίσματος είναι και η αναπόφευκτη αύξηση του σωματικού βάρους. Η σχέση ανάμεσα στο κάπνισμα και τον έλεγχο του βάρους είναι πολύπλοκη: Η νικοτίνη δρα από μόνη της και ως διεγερτικό αλλά και ως κατασταλτικό της όρεξης. Η πράξη του καπνίσματος προκαλεί τροποποίηση της συμπεριφοράς που προτρέπει τους καπνιστές να τρώνε λιγότερο. Το κάπνισμα, επίσης, αλλάζει τη γεύση σε μερικούς καπνιστές με αποτέλεσμα να εκλαμβάνουν ορισμένα τρόφιμα ως λιγότερο νόστιμα, περιορίζοντας περαιτέρω την όρεξη. Ως κατασταλτικό της όρεξης, η νικοτίνη φαίνεται να δρα σε ένα τμήμα του εγκεφάλου που ονομάζεται υποθάλαμος, τουλάχιστον στα ποντίκια, όπως αποκάλυψε μια μελέτη που έγινε από ερευνητές του Γέιλ, η οποία δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2011 στο περιοδικό “Science”. Αν και κανείς σοβαρός γιατρός δεν θα συστήσει το κάπνισμα σε κάποιον που θέλει να ελέγξει το βάρος του, η μελέτη αυτή δίνει αρκετές ελπίδες για τη δημιουργία ενός ασφαλούς και αποδοτικού φαρμάκου που θα βοηθήσει τους παχύσαρκους να κοντρολάρουν την όρεξή τους.

2. Μειώνει τον κίνδυνο θανάτου μετά από καρδιακές προσβολές

perierga.gr - Τα 5 άγνωστα οφέλη του καπνίσματος στην υγεία!

Σε σύγκριση με τους μη καπνιστές, οι καπνιστές που έπαθαν κάποιες καρδιακές προσβολές φαίνεται να έχουν χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας και ευνοϊκότερη ανταπόκριση στα δύο είδη θεραπείας που εφαρμόζονται για την απομάκρυνση της πλάκας από τις αρτηρίες τους: στην ινωδολυτική θεραπεία (που γίνεται κυρίως με φάρμακα) και στην αγγειοπλαστική, που καθαρίζει την πλάκα εισάγοντας “μπαλονάκι” ή στεντ μέσα στις αρτηρίες. Υπάρχει μια παγίδα, όμως. Ο λόγος για τον οποίο οι καπνιστές έχουν καρδιακές προσβολές είναι ότι ο καπνός διευκολύνει τη δημιουργία λίπους και πλάκας στα τοιχώματα των αρτηριών. Έτσι, μια θεωρία σχετικά με το λόγο που οι καπνιστές ανταποκρίνονται καλύτερα στις θεραπείες μετά από μια καρδιακή προσβολή σε σχέση με τους μη καπνιστές είναι ότι βιώνουν νωρίτερα το πρώτο τους έμφραγμα, περίπου 10 χρόνια πριν από έναν μη καπνιστή. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “American Heart Journal”, ωστόσο, αναφέρει ότι η ηλικία από μόνη της δεν είναι αρκετή για να εξηγήσει πλήρως τις διαφορές στην επιβίωση, με το παράδοξο αυτό φαινόμενο να παραμένει μερικώς ανεξήγητο.

1. Βοηθά την ουσία κλοπιδογρέλη που υπάρχει σε φάρμακα για την καρδιά να δρα καλύτερα

perierga.gr - Τα 5 άγνωστα οφέλη του καπνίσματος στην υγεία!

Η κλοπιδογρέλη είναι μια χημική ουσία που υπάρχει σε φάρμακα που χορηγούνται σε ασθενείς με καρδιακά προβλήματα, για την αναστολή των θρόμβων αίματος με απώτερο σκοπό την προστασία από εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακές προσβολές. Το κάπνισμα φαίνεται να βοηθά την κλοπιδογρέλη κάνει τη δουλειά της καλύτερα. Μια μελέτη από Κορεάτες ερευνητές που παρουσιάστηκε στο περιοδικό “Thrombosis Research” και βασίζεται σε εργασία επιστημόνων του Χάρβαρντ αποδεικνύει ότι το κάπνισμα 10 τσιγάρων την ημέρα ενεργοποιεί ορισμένες πρωτεΐνες που ονομάζονται κυτοχρώματα, οι οποίες κάνουν με τη σειρά τους την κλοπιδογρέλη πιο δραστική. Και πάλι, βέβαια, κανένας σοβαρός γιατρός δεν πρόκειται να ενθαρρύνει τους ασθενείς του να αρχίσουν το κάπνισμα προκειμένου να αξιοποιήσουν στο έπακρο την κλοπιδογρέλη. Αυτό, όμως, μαζί και με τα άλλα τέσσερα “οφέλη” από το κάπνισμα ίσως αποκαλύπτουν πως τα φύλλα του καπνού μπορεί να περιέχουν ορισμένες χημικές ουσίες που έχουν πραγματικά σπουδαία θεραπευτική αξία.

GD Star Rating
loading...
5 άγνωστα οφέλη του καπνίσματος στην υγεία!, 5.5 out of 10 based on 32 ratings

Tags: , , , ,

Category: Περίεργα Νέα

  • George Seli

    Τι είναι αυτό προπαγάνδα για να αρχίσουν όλοι το κάπνισμα; Το άρθρο αυτό υποτιμάει την νοημοσύνη οποιαδήποτε λογικά σκεπτόμενου ανθρώπου. Δηλαδή για να καταλάβω το σκοπό του άρθρου αυτού καπνίστε για να μην πάθετε ολική αρθροπλαστική γονάτου; Ερώτηση: Πόσο συχνό είναι ένας αθλητής να το πάθει αυτό; Συγκρίνετε με τα οφέλη της άσκησης. Ξέρω ανθρώπους 80 χρονών που τρέχουν σε μαραθώνιο εννοείτε δεν κάπνισαν ποτέ και είναι υγιέστατοι. Συνεχίζοντας πόσα αρνητικά έχει το κάπνισμα και να τονίσουμε τα 5 θετικά έλεος. Οι περισσότεροι στο αντικαρκινικό νοσοκομείο Άγιος Σάββας Αθηνών είναι καπνιστές σε ποσοστό 80 περίπου της εκατό, ρισκάρεις κάθε μέρα την ζωή σου με το κάπνισμα λέγοντας εγώ δεν θα το πάθω και τώρα έρχονται και οι έρευνες και σου λένε κάνει καλό δηλαδή ότι υπάρχει πιθανότητα ένα μικρό παιδί θύμα της δικιά σας προπαγάνδας να το διαβάσει και να πιστέψει ότι θα ωφεληθεί από την μάστιγα του αιώνα. Έρχομαι στο σημείο για την γεύση και την όσφρηση ποιος δεν θέλει να μυρίζει τις ωραίες μυρωδιές από τα λουλούδια της άνοιξις η τα ωραία φαγητά της μαμάς του η γυναίκας του με σκοπό την μείωση του βάρους; Όποιος θέλει να χάσει κιλά και να μην τρώει πολύ ας αρχίσει το περπάτημα για δύο ώρες την ημέρα και θα σου πω αν έχει την ίδια όρεξη να φάει συνειδητοποιόντας τον κόπο αποβολής λίπους από το σώμα. Βάζοντας μια ωραία κοιλιά στην φωτογραφία δείχνετε μια κοπέλα ανορεξική που καπνίζει όχι μια κοπέλα που γυμνάζετε γιατί πιστέψτε με για να μην μακρηγορήσω άλλο δεν σας παραθέτω επιστημονικά επιχειρήματα απλά κάντε μια αναζήτηση στο Internet και θα καταλάβετε ότι για να αποκτήσουμε ένα ωραίο σώμα μόνο με την άθληση μπορούμε και να τονίσω δεν εννοώ λεπτό εννοώ ωραίο καλλίγραμμο σώμα. ΜΟΝΟ από την άθληση. Είναι πρώτη φορά που γράφω σε ένα άρθρο γιατί ήταν τόσο εκνευριστικό που κανονικά θα έπρεπε να σας διαγράψουν ως σαιτ αλλά παρολαυτα, το δικαίωμα της δημοκρατίας σας το επιτρέπει να αναρτάτε ότι πιστεύεται ότι περνάει, επειδή τα θύματα καπνιστές είναι δυστυχώς οι περισσότεροι. Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

  • Haris Kourkoulos

    Οριστε εχει και τα καλα του , μωρε εγω αυτο που λεω παντα και που βλεπω γυρω μου ειναι να μην το φυλαει η κουτρα σου που λεμε ,ποσες φορες ακουω το κλασσικο που λενε πεθανε ο ταδε…ουτε επινε ουτε καπνιζε ουτε ετρωγε….ενταξει απλα δεν θελει να το ξεσκιζεις και να κανεις ξερω εγω 3 4 πακετα την ημερα ενταξει…..

  • Michalis Vamvakousis

    Χαλάρωσε.. δεν είπε πως είναι καλό για την υγεία, απλά ότι ανάμεσα στα πολλά και καταστροφικά υπάρχουν και κάποιες περιπτώσεις που λειτουργεί υπέρ του οργανισμού και εννοείται πως αυτές είναι συντριπτική μειοψηφία. Κι εγώ ξέρω γερόντια 70 χρονών που καπνίζουν όλη τους τη ζωή και νέους ανθρώπους, μη-καπνιστές που πέθαναν στα καλά καθούμενα.. Τι πάει να πει αυτό; Τίποτα ακριβώς. Το κάπνισμα βλάπτει την υγεία σοβαρά, ωστόσο, κάποιες φορές, μελέτες δίνουν ενδιαφέροντα στατιστικά. Δεν αποκλείω ωστόσο να είναι άκρως προπαγανδιστικό το κείμενο.. Δεν συμμετείχα προσωπικά σε καμιά από τις έρευνες..