Επιστρέφει από το χείλος της εξαφάνισης

| 09:22 - 17 Ιουνίου 2011

Ο όρυξ της Αραβίας, ένα είδος αντιλόπης που πιστεύεται ότι ενέπνευσε τον μύθο του μονόκερου, έγινε ένα από τα λιγοστά ζώα που ανακάμπτουν στη φύση έπειτα από το σχεδόν ολοκληρωτικό αποδεκατισμό τους από τον άνθρωπο.

Perierga.gr - Επιστρέφει από το χείλος της εξαφάνισης

Η IUCN (Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης), ο οργανισμός που εκδίδει την επίσημη Κόκκινη Λίστα των απειλούμενων ειδών, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ο όρυξ μεταφέρεται από τη λίστα των «απειλούμενων» ειδών στη λίστα των «ευάλωτων».

Η επιστροφή της θαυμαστής αντιλόπης στην Αραβική Χερσόνησο είναι το αποτέλεσμα ενός προγράμματος εκτροφής της σε αιχμαλωσία.

Ο τελευταίος άγριος αραβικός όρυξ (Oryx leucoryx) σκοτώθηκε από κυνηγό το 1972 και το είδος είχε ουσιαστικά εκλείψει από τη φύση.

Σχεδόν 40 χρόνια αργότερα, ο πληθυσμός του ανέρχεται πλέον στα 1.000 άτομα, ανακοίνωσε η IUCN.

Perierga.gr - Επιστρέφει από το χείλος της εξαφάνισης

Παρόλο που είχαν γεννηθεί στην αιχμαλωσία, οι όρυγες κατάφεραν να επιβιώσουν στο αφιλόξενο περιβάλλον του Ομάν, της Σαουδικής Αραβίας, του Ισραήλ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και, πιο πρόσφατα, της Ιορδανίας.

Τα χαρακτηριστικά κέρατα του ζώου φαίνονται σαν ένα όταν τα κοιτάξει κανείς από το πλάι, όπως στον μυθολογικό μονόκερο.

Είναι εξαιρετικά σπάνιες οι περιπτώσεις που ένα ζώο επιστρέφει από το χείλος της εξαφάνισης.

Από τα 59.508 ζώα και φυτά στον ενδεικτικό κατάλογο της IUCN, τα 797 έχουν ήδη εξαφανιστεί, 3.801 βρίσκονται σε «κρίσιμο κίνδυνο», 5566 είναι «απειλούμενα» και 9.898 κατατάσσονται στα «ευάλωτα».

Perierga.gr - Επιστρέφει από το χείλος της εξαφάνισης

πηγή: tanea.gr

GD Star Rating
loading...
Επιστρέφει από το χείλος της εξαφάνισης, 10.0 out of 10 based on 5 ratings

Tags:

Category: Περίεργα Νέα